mojca.brezavscek@siol.net

PIŠITE NAM

+386 41 335 125

POKLIČITE NAS

Individuana terapija

Odrasli

Ljudje smo naravno živahni in zdravi. Včasih pa si pri tem postavljamo lastne ali življenjske ovire. To se kaže v čustvih žalosti, jeze, strahu, tesnobe in osamljenosti. Klientom pomagam k večji jasnosti in razkrivanju razlogov, kako in zakaj so izgubili pomembne dele sebe, ter da se premaknejo k polnejšemu življenju, v katerem se bodo spet počutili žive in zadovoljne.

Mladostniki

Čas odraščanja je naporen tako za starše kot za mladostnike. Mladostniki se srečujejo z iskanjem svojega prostora v odraslem svetu, iskanjem novih mej, fizičnimi in psihičnimi spremembami, hkrati pa je to obdobje zahtevnih preizkušenj – šolskih zahtev, prvih ljubezni in pomembnih odločitev.

Odmikanje mladostnika, zapiranje vase in morebitne napetosti, ki nastajajo v odnosu med mladostnikom in starši, ovirajo vzpostavitev in ohranjanje zaupnega in odprtega odnosa, ki je potreben, da starši mladostniku učinkovito stojijo ob strani na poti odraščanja. V takih primerih lahko pogovor s tretjo osebo, usposobljenim strokovnjakom, psihoterapevtom, pomaga mladostniku izraziti in raziskovati svoja čustva, premagovati stiske in se učiti konstruktivnega spopadanja s težavami. Staršem pa pomaga ohranjati zaupanje, da bo njihov otrok uspešno prestal izzive na poti odraščanja.

Otroci

Vzgoja otrok ni preprosta naloga in v nekaterih primerih je lahko še posebej zahtevna. Ko otroci ne znajo izraziti, kaj jih muči, to pogosto pokažejo skozi vedenjske simptome.

Terapija otrok ni enaka terapiji odraslih. Pri odraslih je glavno orodje pogovor, pri otrocih igra. Skozi gibanje in igro otroci sporočajo svoja psihična stanja ter izražajo in rešujejo čustvene stiske.

Kdaj se obrniti na psihoterapevta:

  • ko pri otroku opažate stvari, ki vas skrbijo, in se sprašujete: »Je moj otrok v redu? Je z njim kaj narobe?«
  • ko so se ali se bodo zgodile pomembne zadeve in želite zagotoviti, da se otrok lahko z njimi spopade in polno okreva (npr. smrt, ločitev, selitev …) oziroma da se nanje kar najbolje pripravi.

Pri terapiji otrok velja: mlajši kot je otrok, več delamo s starši, saj so starši tisti, ki ustvarjajo otrokovo primarno okolje, v katerem se razvija.

ZGODBE KLIENTOV

AKTUALNO / NOVICE

Postavljanje mej ne pomeni ne imeti rad otroka

Z Mojco Brezavšček, psihoterapevtko, magistro psiholoških znanosti in terapevtko medicinske hipnoze, smo se med drugim pogovarjali o pripravi otrok na začetek šolskega dela, o sodelovanju trikotnika šola-starši-otroci, o strahu otrok pred šolskim stresom in kako ta vpliva na otrokovo psihosomatsko stanje.

IZVEDI VEČ

Počitniški odklop

Otoček nekje sredi Jadrana. Lahno se zibljem v mreži pod zeleno oljko, pogled nese daleč, na prostranstvo neskončne modrine, ki jo prekinjajo le silhuete kornatskih otokov daleč na obzorju. Toplo sonce prijetno greje, morski vetrič nežno boža… Zvok valov, ki nežno udarjajo ob obalo, ponuja pobeg misli … tja nekam, kjer sem samo jaz in niti ene skrbi na celem svetu… Pa kaj še!

IZVEDI VEČ

Dan zame

Deseti oktober je svetovni dan duševnega zdravja. Mediji in strokovnjaki vsevprek svetujejo, kako ga ohranjati ter kako ga ponovno pridobiti, če imamo morda občutek, da smo ga v stresnih izkušnjah vsakdanjika spotoma izgubili.

IZVEDI VEČ